Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ballagási ünnepség a Péterfalvi Református Líceumban

2006.07.06

Ballagási ünnepség a Péterfalvi Református Líceumban

 

2006-07-06 10:56:02

Újabb 28 diák fogta a vándorbotot és a tarisznyát, hogy felnőttként elinduljon az élet kanyargós ösvényén, kilépve a Péterfalvi Református Líceum biztonságot jelentő falai közül. 2006. június 24-e számukra örökre mélyen megjegyzett dátum lesz, hisz ezen a napon az éretlenséget jelképező zöld szalagot a szívük felett felváltotta az érettségre utaló piros színű. Évről évre így történik, mégis mindig különleges alkalom a ballagási ceremónia.

Kardos Gabriella osz-tályfőnök nehezen engedte el diákjai kezét, akiket három éven át tanított, szeretett és egyengetett ifjontiságuk hullámvölgyein. Természetesen a búcsú nem mindörökre szól - de egy életszakasz véget ért. A búcsú a diáktársaktól, a tanároktól, az igazgatónőtől és a líceum munkatársaitól akár sablonos formasággá is válhatott volna, ha a végzősök nem töltik meg tartalommal. A szívüket adták bele a köszönetnyilvánításokba, hálát mondva a gondoskodásért tanáraiknak, saját szavaik szerint szólaltak meg, nem feledve azt sem, hogy az időnkénti dorgálás is beletartozott a nevelésbe. A végzősök: Bíró István, Domokos Ferenc, Fábián Zoltán, Jana István, Juhász László, Huszonyka Anna, Kalanics Irénke, Katona Mariann, Kertész Renáta, Király Júlia, Kutlán Beáta, Méhes Erika, Mica Brigitta, Mihók Gábor, Molnár Nikolett, Nagy Lajos, Olasz Gábor, Pál László, Parászka László, Páter Noémi, Peleskei Dianna, Seres Nikolett, Tóth Éva, Varga István, Varga Zsuzsa, Virág Réka, Zsendely Sándor. Miután elhangzott az utolsó csengőszó, a tivadari református templomban 9 órai kezdettel Ötvös Károly tiszteletes barátságos feddéssel fordult a diákok felé, hogy "micsoda gondot raktatok a nyakamba, amikor felkértetek, hogy én búcsúztassalak el benneteket", de máris magyarázatát adta szavainak: "itt édes gondról van szó".  Seres János Máramaros-Ugocsa megye esperese útravalóul a következőket mondta: "Legyetek só és gyertya. A só ízesít, a gyertya küldetése pedig a világítás. Amikor a só végzi feladatát, feloldódik, a gyertya pedig elfogy. A lelki fényre és a Krisztustól vezérelt jól fűszerezett életre azonban mindenkinek szüksége van." 

A szülők sem úszták meg a könnyeket, ahogy maguk az elmenni készülők sem. Vörös szem és nedves arc, töménytelen mennyiségű papír zsebkendő - mindez hozzátartozott az ünnepi hangulattal bíró eseményhez. Gyönyörűen dekorált udvar és folyosó várta a vendégeket, illatozott az egész iskola az elhintett rózsaszirmoktól, kellemes, felemelő érzést nyújtva a meghívottaknak, résztvevőknek. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Illyés István polgármester és Orosz Ildikó, a KMPSZ (Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség) elnök asszonya, továbbá a Kecskemétről érkezett Somogyi Péter református főlelkész és Pál Ferenc nagytiszteletes, vallástanár, akik a gyülekezetük ajándékát nyújtották át a ballagóknak. Nemhiába tartja a mondás: "egyszerű, de nagyszerű", ez igaz a 2006-ban kibocsátott végzősök műsorára, melynek sok örömöt nyújtó programmá szervezése nagymértékben köszönhető Kardos Gabriellának és Brik Irma tanárnőnek.  A fiatalok a jeles napot este bankettel zárták a péterfalvi kultúrházban.

Bodnár Diána

Forrás: Kárpátinfo Hetilap

http://www.karpatinfo.net/article30157.html